BAKŁAŻAN

bakłażan

Może pomóc w/przy (w skali 1-5):

Walce z wolnymi rodnikami (4,5)

Dyzenterii (czerwonce) (4)

Walce z rakiem skóry (3,5)

Wysokim poziomie cholesterolu (3,5)

Zaparciach (3)

Torbielach (cystach) jajników (2,5)

STD (chorobach przenoszonych drogą płciową) (2,5)

Zaburzeniach miesiączkowania (2,5)

Wspomaga narządy i systemy (w skali 1-5):

Śledzionę (4)

Macicę (3,5)

Tętnicę (3,5)

Jelito grube (3,5)

Żołądek (3,5)

Układ trawienny (3)

Składniki odżywcze znajdujące się w bakłażanie (w skali 1-5):

Witamina B6 (4)

Witamina B1 (4)

Potas (3,5)

Fosfor (3,5)

Mangan (3,5)

Magnez (3,5)

Miedź (3,5)

Niacyna (witamina B3, PP) (3,5)

Kwas foliowy (witamina B9) (3,5)

Cynk (3)

Wapń (3)

Bioflawonoidy (3)

Witamina A (3)

Witamina C (3)

Ciekawostki:

Substancje znajdujące się w oberżynie (bakłażanie) zwane glikoalkaloidami zostały wprowadzone do miejscowych kremów w leczeniu nowotworów skóry, takich jak rak podstawnokomórkowy.

Źródło

Podziel się: