Eksperyment pokazujący co się dzieje w naszym żołądku po zjedzeniu cheeseburgera z McDonald’s:

niezdrowa żywnośc

Fast foody w dzisiejszych czasach to codzienność. W całej naszej życiowej gonitwie za pieniądzem, awansami, realizowaniem celów, marzeń, itd., co raz mniej czasu poświęcamy na prawidłowe odżywianie. Przychodzą nam wtedy z pomocą fast foody – żywność podana do skonsumowania w parę minut za niewielkie pieniądze. Wręcz stało się normą, aby całe rodziny spożywały śniadanie, obiad, kolacje w restauracjach serwujących całe zestawy z hamburgerami, cheeseburgerami, frytkami, colą, lodami, itd…

Czy jednak zdawaliście sobie sprawę z tego co się dzieje z Waszymi żołądkami po zjedzeniu np. takiego hamburgera lub cheeseburgera kupionego w McDonald’s?

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham postanowili sprawdzić, co się stanie z  cheeseburgerem McDonald’s po włożeniu go do stężonego kwasu solnego, takiego, który znajduje się w ludzkim żołądku:

Rozcieńczony kwas chlorowodorowy (solny) znajduje się w żołądku i bierze udział w procesie trawienia. Jego celem jest stworzenie idealnego środowiska dla enzymów trawiennych w celu rozkładania żywności, a także do zabijania bakterii. Kwas solny jest jednym z najważniejszych kwasów w przemyśle (m.in. przemysł włókienniczy, tworzyw sztucznych, farmaceutyczny, garbarstwo, cukrownictwo, produkcja barwników, ekstrakcja rud). Wykorzystuje się go także do oczyszczania powierzchni metali oraz w geologii do analizy minerałów. Jest silnie żrący, jednak natura zabezpieczyła nas przed „wyżarciem” żołądka szczelną warstwą silnie izolującego śluzu. Specjalne komórki śluzowe ścianek żołądka – wydzielają śluz o specyficznym składzie, który chroni ścianki żołądka przed trawiącym działaniem kwasu solnego.

Podczas, gdy burger w filmie zamienia się w czarny, ociekający w kwasie solnym (żołądku) szlam, nie jest on całkowicie rozłożony. Dzieje się tak prawdopodobnie, gdyż burger ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu, a naukowcy nie dodali w eksperymencie żadnych substancji rozkładających tłuszcz, które znajdują się w naszym układzie pokarmowym, np. żółć.

Następnym razem warto zastanowić się kilka razy nad zjedzeniem tego typu pożywienia 😉 Jesteś tym, co jesz!

SMACZNEGO!

Podziel się: